Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Bόλτα σς εθελοντικέ ς ομάδες στην Ελλάδα

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Σαγιάδας Θεσπρωτίας


Ένα από τα ωραιότερα ψαροχώρια της Θεσπρωτίας, που βρίσκεται στα ΒΔ του νομού, τελευταίο χωριό πριν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, με πανέμορφες ακρογιαλιές και ειδυλλιακά τοπία, απέναντι ακριβώς από την Κέρκυρα, η Σαγιάδα, διαθέτει πλέον το δικό της Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.

Δεκαεπτά εθελοντές από 19 έως 30 χρόνων, ανάμεσά τους και 3 γυναίκες, στελεχώνουν το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Σαγιάδας Θεσπρωτίας.  Μια πρωτοβουλία, που στηρίζεται αποκλειστικά σε νέους ανθρώπους, μόνιμους κατοίκους της περιοχής, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για να προστατέψουν τον τόπο όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και συνεχίζουν να ζουν, από πυρκαγιές (δασικές και αστικές), πλημμύρες, σεισμούς και άλλα έκτακτα συμβάντα. Συμπαραστάτης τους στο δύσκολο έργο που επιτελούν, ο Δήμος Σαγιάδας.

Δεκαεπτά νέοι άνθρωποι από 19 έως 30 χρόνων, 14 άνδρες και 3 γυναίκες, βρίσκονται καθημερινά στις θέσεις τους, 24 ώρες το 24ωρο, ελέγχοντας προληπτικά την περιοχή για εκδήλωση πυρκαγιάς και όταν χρειαστεί επεμβαίνουν άμεσα μέχρις ότου φτάσουν ενισχύσεις.

Το κλιμάκιο ανήκει επιχειρησιακά και διοικητικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας και λειτουργικά στον Δήμο Σαγιάδας. Καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή με αρκετά αυξημένες ανάγκες πυρόσβεσης-διάσωσης λόγω και της μεγάλης απόστασης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, αλλά και αυξημένους κινδύνους λόγων των «εισαγόμενων» πυρκαγιών από την Αλβανία. Πρόκειται για το 21ο κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, που λειτουργεί σε όλη τη χώρα και το οποίο συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Σαγιάδας και με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας.

Επικεφαλής του κλιμακίου βρίσκεται ο Διογένης Λιούτσης, 30 χρόνων, αγρότης στο επάγγελμα, μόνιμος κάτοικος Σαγιάδας. Συνέλαβε την ιδέα του εθελοντισμού, όταν βίωσε μια φωτιά στην Καστοριά, ενώ ήταν φαντάρος. Τότε, βλέποντας το καταστροφικό της έργο, κατάλαβε ότι ήθελε να ασχοληθεί εθελοντικά με την πυρόσβεση. Στην πορεία ανακάλυψε και έμαθε για τον θεσμό τού εθελοντή πυροσβέστη. Πριν από περίπου 8 χρόνια, έγινε εθελοντής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας.

Το έναυσμα

Το 2005, μαζί με άλλα άτομα και με τη βοήθεια του Δήμου Σαγιάδας ίδρυσαν μια εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας. Στη συνέχεια όμως, όπως λέει, πληροφορήθηκε την ύπαρξη της Πανελλήνιας Ενωσης Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώθηκε καλύτερα για τον εθελοντισμό και οι φωτιές του 2007, που έπληξαν και τη Σαγιάδα, ήταν το έναυσμα για την ίδρυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή.

«Ξεκινήσαμε στην αρχή ως εθελοντική ομάδα με τη βοήθεια του δημάρχου Βαγγέλη Μάστορα, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι δίπλα μας και μας βοηθάει, όπως επίσης και με την πολύ καλή συνεργασία του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηγουμενίτσα. Και οι 17 εθελοντές που στελεχώνουμε το κλιμάκιο είμαστε νέοι άνθρωποι που αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να τον προστατέψουμε», τονίζει ο Δ. Λιούτσης και προσθέτει:

«Θα μπορούσε οι εθελοντές να ήταν σε καλύτερη μοίρα. Δυστυχώς τα κίνητρα που δίνει η πολιτεία για να ασχοληθούν οι νέοι άνθρωποι με τον εθελοντισμό είναι πολύ λίγα».

Μία από τις τρεις γυναίκες εθελόντριες, που ανήκουν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, είναι η 26χρονη Χριστίνα Παπαδημητρίου, κάτοικος Σαγιάδας. Όπως εξηγεί η ίδια, οι φωτιές που έπληξαν τη χώρα το 2007, αλλά και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στη Σαγιάδα, την επηρέασαν και από τότε αποφάσισε να ασχοληθεί εθελοντικά με την πυρόσβεση. Τελικά, πέρυσι, εντάχθηκε στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Η Χριστίνα είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Πληροφορικής Λαμίας, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει άνεργη. Ετσι η ενασχόλησή της με τον εθελοντισμό την κάνει να ξεχνάει, έστω και για λίγο, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Ανεργοι

«Αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να τον βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ασχολήθηκα με τον εθελοντισμό. Έμεινα στη Λαμία πέντε χρόνια, σπούδασα και ξαναγύρισα στο χωριό μου. Έχω ψάξει πολύ για να βρω δουλειά, αλλά δυστυχώς δουλειές δεν υπάρχουν. Μακάρι να έβρισκα κάτι, εδώ κοντά, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να φύγω από τη Σαγιάδα. Σήμερα είναι δύσκολο να φεύγεις από το σπίτι σου», σημειώνει η 26χρονη εθελόντρια.

Όσο για τη δουλειά της στο κλιμάκιο; Την κάνει με πολλή αγάπη και μεράκι. Όπως λέει: «Ασχολούμαι περίπου 6 ώρες καθημερινά. Όταν όμως έχει αέρα, μπορεί να μείνουμε και περισσότερο. Γιατί φοβόμαστε τις φωτιές από την Αλβανία. Δουλεύουμε με βάρδιες. Στο κλιμάκιο μένουμε ελάχιστα, τις περισσότερες ώρες κάνουμε περιπολίες. Ευτυχώς, φέτος, μέχρι τώρα δεν είχαμε σοβαρή φωτιά».

Ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1991 με το νόμο 1951, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να προσφέρουν εθελοντική (άμισθη) εργασία στον τομέα της πυρόσβεσης-διάσωσης αποκλειστικά και μόνο μέσω της επιχειρησιακής δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Σήμερα οι εθελοντές πυροσβέστες είναι περίπου 1.500 άτομα, εκ των οποίων 90% υπηρετούν σε επαγγελματικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου