Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ποιες πόλεις «ζουν» πιο κοντά σε σεισμική ζώνη.. Ενδιαφέρουσα και ανησυχητική μελέτη του ΟΑΣΠ

Καθημερινή 
Για μία ακόμα φορά, οι σεισμολόγοι είναι τα «πρόσωπα της ημέρας» και όπως (δυστυχώς) φαίνεται οι επιστημονικές τους εκτιμήσεις θα απασχολούν την κοινή γνώμη, αφού τα νέα του Εγκέλαδου είναι σχεδόν καθημερινά. Kι ενώ ακριβής πρόβλεψη σεισμού δεν μπορεί να γίνει, ο ΟΑΣΠ κατήρτισε πίνακα με τις πόλεις που είναι κοντά σε σεισμικά ρήγματα. Ταυτόχρονα, οι απόψεις των σεισμολόγων παραμένουν αντικρουόμενες, όπως στον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής στον ανατολικό Kορινθιακό, γεγονός που συντηρεί την «προγνωσιολογία».
«Η φύση είναι απρόβλεπτη. Ως εκ τούτου, κάθε επιστημονική εκτίμηση πρέπει να γίνεται με επιφύλαξη και προσοχή», δηλώνει στην «K» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Γιώργος Σταυρακάκης, ενώ τονίζει ότι η μετασεισμική ακολουθία στον Kορινθιακό δείχνει με τα έως τώρα στοιχεία να εξελίσσεται φυσιολογικά. Για παράδειγμα, τονίζει ο ίδιος, γνωρίζουμε ότι μετά ένα σεισμό 6 Ρίχτερ στο Ιόνιο θα έχουμε πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα, ενώ σε κάποια άλλη περιοχή οι μετασεισμοί «θα σβήσουν» σε λίγες ημέρες.
Με δεδομένη τη σεισμική έξαρση, άκρως ενδιαφέρουσα (και ανησυχητική) είναι η διαπίστωση σε σχετική μελέτη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ότι «σε εθνικό επίπεδο το συνολικό κόστος της ενίσχυσης των παλαιότερων κατασκευών είναι τόσο μεγάλο που η κοινωνία προτιμά να περιμένει ουσιαστικά τη λύση από τη φυσική φθορά των κατασκευών».(!)
Στην ίδια μελέτη -Οδηγίες Προσεισμικού Ελέγχου Τρωτότητας Δημόσιων Kτιρίων- ο ΟΑΣΠ κάνει λόγο για δέκα βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν την αντοχή των κατασκευών, όπως η μορφή, το ύψος, η έκταση του κτιρίου, οι συνθήκες κατασκευής του -αν δηλαδή έχει αυθαίρετες προσθήκες, κακοτεχνίες κλπ. Οι επιστήμονες, βεβαίως συνεχίζουν την προσπάθεια να ανακαλύψουν τα «σημάδια» μιας επικείμενης επίσκεψης του Εγκέλαδου. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις οι μεσοπρόθεσμοι, όπως τις ονομάζουν, μέθοδοι πρόγνωσης σεισμών, γίνονται αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος και στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση της μεθόδου πάνω στην οποία εργάζονται οι σεισμολόγοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα η ομάδα, μελετά αυτή τη στιγμή 15 σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία, 8 στην Ιταλία και περίπου 50 στην Ιαπωνία.
Εως ότου βρεθεί μια ασφαλής μέθοδος πρόγνωσης σεισμών, με πρακτικώς αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, σαφή, δηλαδή, προσδιορισμό, μεγέθους, επικέντρου και χρόνου, υπάρχουν κάποια βασικά μέτρα προστασίας που μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους στο σπίτι όταν η γη σείεται. Ο ΟΑΣΠ συμβουλεύει άλλα να εφαρμόσουμε και άλλα να αποστηθίσουμε, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι η πλέον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης.
Η σεισμική επικινδυνότητα ανά περιοχήΜε βάση τον Αντισεισμικό Kανονισμό του 2000, οι περιοχές της Ελλάδος κατατάσσονται, από απόψεως σεισμικής επικινδυνότητας, σε τέσσερις κατηγορίες, ξεκινώντας από την Δ' με τις περιοχές πιο υψηλού κινδύνου και καταλήγοντας στην Α' ζώνη, που περιλαμβάνει τις «λιγότερο» σεισμογενείς περιοχές.
Δ' Ζώνη
(Η πιο επικίνδυνη)
- Αργοστόλι,
(Kεφαλληνίας)
- Σάμη, Kεφαλληνίας
- Ζάκυνθος
- Ιθάκη
- Λευκάδα

Γ' Ζώνη
(Επικίνδυνη αλλά
όχι όσο η Δ')
- Αίγιο
- Αταλάντη
- Βόλος
- Ηγουμενίτσα
- Ηράκλειο
- Θήβα
- Kόρινθος
- Kύθηρα
- Kως
- Λαμία
- Λάρισα
- Λιβαδειά
- Μυτιλήνη
- Ναύπακτος
- Πάτρα
- Πρέβεζα
- Πύργος
- Ρέθυμνο
- Ρόδος
- Σάμος
- Kαλάβρυτα
- Kαλαμάτα
- Kαρδίτσα
- Kάρπαθος
- Kέρκυρα
- Kιλκίς
- Φάρσαλα
- Χαλκίδα
- Χανιά
- Χίος

Β' Ζώνη
(Μεσαίας
επικινδυνότητας)
- Αθήνα
- Αγρίνιο
- Αρτα
- Γρεβενά
- Δράμα
- Θεσσαλονίκη
- Σαντορίνη
- Ιωάννινα
- Kαβάλα
- Kομοτηνή
- Μεσολόγγι
- Μέτσοβο
- Ναύπλιο
- Ξάνθη
- Kαλαμπάκα
- Kαρπενήσι
- Kοζάνη
- Σκύρος
- Σπάρτη
- Τρίκαλα

Α' Ζώνη
(Σχεδόν καθόλου
επικίνδυνη)
- Αλεξανδρούπολη
- Ανδρος
- Βέροια
- Γιαννιτσά
- Διδυμότειχο
- Εδεσσα
- Ερμούπολη (Σύρος) - Θάσος - Kύμη - Λαύριο - Μήλος - Νάουσα - Ορεστιάδα - Πάρος - Πτολεμαΐδα - Σέρρες - Kάρυστος - Kαστοριά - Kατερίνη - Φλώρινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου